O KRBOVÝCH VLOŽKÁCH HOXTER, ČASŤ 3/4: MECHANIZMUS HORNÉHO ZDVIHU

Trend v predaji krbových vložiek sa v posledných rokoch posúva čoraz viac k dizajnovým produktom s veľkým, rohovým alebo trojstranným presklením. S týmto vývojom je samozrejme spojený aj spôsob otvárania dvierok, horevýsuv sa stáva novým štandardom. Ako tento systém funguje?


Keďže sa pri produktoch HOXTER jedná o sofistikovaný systém, chceli by sme vás s jeho funkciou a spracovaním detailnejšie zoznámiť. Pri jeho konštrukcii je kladený dôraz na pohodlný a príjemný chod, kedy je otváranie dvierok zabezpečené aj pri maximálnom teplotnom zaťažení. Použité elementy a materiály sú zvolené tak, aby bola zaručená čo najdlhšia životnosť celého systému horného zdvihu.

AKO TEDA TENTO SYSTÉM FUNGUJE?

Na každej strane dvierok sú pripevnené dva páry ložísk, celkom sa teda nachádza až 8 ložísk na krbovej vložke. Ložiská sú vyrábané špeciálne podľa špecifikácie HOXTER, kedy je zaručená teplotná odolnosť až do 300 °C. Ložiská sú zároveň samomazacie, takže nie je potrebná žiadna údržba.

Každý zo 4 párov ložísk je vybavený pružinou, ktorá vytvára predpätie a ložiská sú tak tlačené na nerezovú koľajnicu, upevnenú na korpuse krbovej vložky, vymedzujúca vlastný zdvih dvierok. Z akého dôvodu nie sú použité iba 4 ložiská, ktoré by sa pohybovali v tejto koľajnici? 

Má to dva dôvody, po prvé dvojnásobný počet ložísk zabezpečuje príjemnejší a tichší chod dvierok. Dôležitým faktorom je aj možnosť otvárania dvierok za prevádzky. Vplyvom vysokých teplôt dochádza k teplotnej rozťažnosti ocele, čo môže spôsobiť nepatrné deformácie nerezových koľajníc. Ak je vložka vybavená iba štyrmi ložiskami, tak môže dôjsť k zaseknutiu dvierok. V tomto prípade však pružina dokáže absorbovať tieto jemné deformácie a s dvierkami je možné manipulovať za plnej prevádzky, bez najmenšieho obmedzenia.

V neposlednom rade je každý systém horného zdvihu HOXTER, vrátane rohových a trojstranných produktov, vybavený dorazom. Ten zabezpečuje dokonalú tesnosť zatvorených dvierok a zároveň zabraňuje mechanickému poškodeniu tesnenia pri otváraní a zatváraní. Pri tomto systéme je  zároveň možné regulovať skrutky vymedzujúce doraz na spodnej strane dvierok. Preto tak možno pohodlne zabezpečiť tesnosť dvierok aj potom, kedy je tesnenie dvierok už čiastočne opotrebované, bez nutnosti jeho vymenenia.

Celý systém horného zdvihu je zároveň plne servisovateľný zo spaľovacej komory krbovej vložky.

 hoxter_machanizmus_01jpg

Zdroj: J&R Inspire


Prezrite si všetky krbové vložky HOXTER a nechajte si u nás vypracovať cenovú ponuku na krb. S nami máte istotu, že všetko bude správne nadimenzované a zladené podľa Vašich potrieb a rozpočtu. 


Sledujte naše sociálne siete a nechajte sa inšpirovať krásnymi realizáciami krbov a pecí:

facebookpnginstagrampngyoutubepng