O KRBOVÝCH VLOŽKACH HOXTER, ČASŤ 1/4: Z ČOHO SA SKLADÁ ŠAMOT?

V tejto sérií blogov sa budeme venovať jednotlivým komponentom, z ktorých sa produkty HOXTER skladajú. V tomto článku si povieme viac o šamote – materiále, ktorý je s ohňom nerozlučne spätý.


Spoločnosť HOXTER do výsteliek svojich krbových vložiek a akumulačných pecí používa výhradne prírodný materiál, a to vypaľovaný šamot. Svetlý šamot je produkovaný nemeckým výrobcom s viac ako 160 ročnou tradíciou, Wolfshöher Tonwerke. 

ZLOŽENIE ŠAMOTU

Samotný šamot sa skladá z troch zložiek: hlina, vypálená hlina a voda. Znie to jednoducho? Opak je však pravdou a výrobný proces trvá od ťažby surového materiálu až po hotový výrobok celkom 2 týždne. Vlastná produkcia spoločnosti HOXTER začína preosievaním a pomletím vyťaženej hliny a následným premiešaním s už vypálenou a zomletou hlinou. Pomer sa stanovuje v závislosti od účelu použitia. Výsledná zmes je formovaná a ťahaná do požadovaných tvarov a následne delená drôtom. Finálny tvar je dosiahnutý až lisovaním. Po ňom následuje proces sušenia, kedy je šamot 4 dni vystavený teplote 40 °C a cieľová vlhkosť nesmie byť vyššia ako 3%. Vysušením však proces nekončí, pretože kryštalická štruktúra materiálu vzniká až pri prejdení vysokou teplotou.

Šamot, ktorý je len vysušený a použitý v ohnisku, nikdy nedosiahne požadované mechanické vlastnosti. Z tohto dôvodu šamot, ktorý je použitý v krbových vložkách HOXTER, prechádza kontrolovaným vypaľovaním. Materiál je po dobu 30 hod. postupne ohrievaný v špeciálnych peciach až na teplotu 1 140 °C, na tejto teplote je držaný 15 hod. a potom ďalších 30 hod. teplota pece postupne klesá.
ho_samoty_2jpg

MAXIMÁLNA KVALITA

Vďaka kontrolovanému tepelnému spracovaniu šamot dosiahne najlepšie možné mechanické vlastnosti, ale aj extrémnu odolnosť proti vysokej teplote a teplotným šokom. Maximálna prevádzková teplota je garantovaná do 1 200 °C a na teplotné šoky je materiál testovaný. Z každej série je vyňatá vzorka, ktorá je vystavená teplote 1 200 °C a potom okamžite hodená do vody s teplotou 8 °C. Tento proces sa opakuje celkom 25x a na konci nesmú byť na vzorke viditeľné žiadne trhliny. Len materiál, ktorý úspešne prejde takýmto testovaním, je potom súčasťou produktov HOXTER.

TMAVÝ ŠAMOT

Ako náhradu do krbových vložiek HOXTER je ponúkaná aj čoraz populárnejšia čierna verzia šamotu. Tento tmavý šamot je produkovaný nemeckou spoločnosťou Kandern. Je vyrobený z tmavej zmesi materiálu, čím je zaručená jeho farebná homogenita a stálosť. Zároveň prechádza rovnakým spracovaním ako svetlý šamot.

Spoločnosť HOXTER je presvedčená o najvyššej kvalite ich šamotovej výstelky, preto ju podporujú dvojročnou zárukou.
ho_samoty_3png

Zdroj: J&R Inspire


Prezrite si všetky krbové vložky HOXTER a nechajte si u nás vypracovať cenovú ponuku na krb. S nami máte istotu, že všetko bude správne nadimenzované a zladené podľa Vašich potrieb a rozpočtu. 


Sledujte naše sociálne siete a nechajte sa inšpirovať krásnymi realizáciami krbov a pecí:

facebookpnginstagrampngyoutubepng