VYKUROVACIE VLOŽKY DO AKUMULAČNÝCH PECÍ: HOXTER HE

Po uvedení teplovodnej vykurovacej vložky WHE, pecnej vložky s možnosťou prepínania toku spalín pomocou dvojcestnej klapky buď do výmenníka pre ohrev vody alebo do akumulačných ťahov, prišla na rad vložka HE. Ako naznačuje chýbajúce písmeno W (Water), jedná sa o pecnú vložku bez teplovodného výmenníka. Kľúčovou vlastnosťou obidvoch modelov vykurovacích vložiek je veľká hĺbka ohniska. Vďaka čomu je možné naložiť do pece až 18 kg dreva s dĺžkou polien 50 cm naraz.


Korpus vykurovacích vložiek HE je vyrobený z oceľových platní hrúbky 5, respektíve 8 mm. Použitým materiálom je kotlová oceľ, teda materiál používaný do náročného prostredia s vysokou teplotou. Nehrozia mu teda žiadne krútenie alebo iné deformácie. Najviac exponované miesta v ohnisku - teda horný priestor a boky, sú naviac chránené žiarobetónovou výstelkou.

Napojenie do akumulačného ťahu je možné úplne prispôsobiť priamo podľa situácie a návrhu stavby. Je to možné pomocou smerovo flexibilnej liatinovej kupoly, ktorá je opatrená čistiacim otvorom, alebo pomocou liatinových prírub umiestených na bokoch. Vďaka nim je možné realizovať skutočne nízke stavby s bočným alebo zadným napojením. Ďalšou možnosťou je kombinácia a teda viac početné napojenie. Ostatné otvory sú potom zaslepené masívnymi liatinovými platňami s tesnením.

Žiarobetónová výstelka sa vyznačuje dokonalou presnosťou rozmerov jednotlivých tvaroviek. Technológia výroby a výpal tvaroviek nad 1100 °C sú zárukou absolútnej tvarovej stálosti a odolnosti pri dlhodobej a náročnej prevádzke. Jednotlivé tvarovky sú označené číslami pre jednoduchú a rýchlu inštaláciu. Sú medzi sebou previazané systémom drážok a čapov. Bočné tvarovky majú hrúbku solídnych 40 mm. Pre lepší prenos tepla a zabránenie prípadnej kondenzácii vlhkosti v ohnisku odporúčame bočné a zadné tvarovky prilepiť k stene korpusu kachliarskou hlinou, ktorá je súčasťou balenia. Pre lepšie horenie a dohorievanie paliva bezo zbytku sú bočné tvarovky vybavené integrovanými vzduchovými kanálmi a otvormi pre prívod sekundárneho vzduchu aj do zadnej časti hlbokého ohniska. Dohorievacia komora so žiarobetónovým deflektorom o hrúbke 30 mm je tiež uložená na sucho na navarených lištách vo vnútri korpusu. Veľkou vychytávkou je dvojité dno ohniska, ktoré je kladené na sucho. Skladá sa z vrstiev o hrúbke 25 mm a 30 mm. Prípadné poškodenie dna ohniska je možné vyriešiť jednoduchou výmenou len niekoľkých tvaroviek.

Dno ohniska ukrýva ďalšiu novinku - box pre ultra ľahké pripojenie vzduchu. Ten je dostupný priamo zvnútra ohniska a dá sa k nemu pohodlne dostať aj po prilepení výstelky. Šamoty ohniska nie sú závislé na bočných tvarovkách a je možné ich jednoducho vybrať. Tým sa dostaneme ku krytu ovládania vzduchu, po jeho odmontovaní je už plne prístupný spodok vložky s boxom. Ten sa potom upevní osadením do bajonetových otvorov v korpuse a zaistí sa skrutkami. Toto riešenie je veľmi výhodné v prípadoch, kedy je potrebné vykurovaciu vložku najskôr presne umiestniť na miesto, a potom pripojiť prívod vzduchu. Otočením boxu je teda možné vzduch priviesť zozadu alebo z bokov. Predpokladom pre použitie boxu je prítomnosť stojanu pre vložky HE.

Robustný nosný stojan je voliteľným príslušenstvom a je možné ho dokúpiť pre všetky modely HE. Jeho hlavnou funkciou je pevné a výškovo regulovateľné uloženie vykurovacej vložky pri vyšších stavbách. Rozsah pohybu pri použití stojanu je 182–262 mm. Lahôdkou je pri rovnej vložke HE 37/50G prítomnosť koliesok v jej zadnej časti. Vďaka nim je inštalácia a osadenie korpusu vložky na stojan rýchle a nenáročné.

Ako je už štandardom pri všetkých modeloch Hoxter, prípadný servisný zásah je možné aj pri modeloch HE realizovať priamo z priestoru ohniska. Prístupné je ako zmienené ovládanie vzduchu, tak aj čidlo teploty regulácie horenia. Špeciálne pre čidlo bol navrhnutý jeden z dielov dohorievacej komory s prestupom.

Modely vykurovacích vložiek Hoxter HE do akumulačných pecí:

Hoxter_pecejpg

Rovné prevedenie HE 37/50G(a)
Dávka paliva: 2,9–16 kg
Dĺžka polien: 50 cm
Rozmer dvierok zadného prikladania: 28 × 29 cm

Rozdelenie úžitkového tepla:
vykurovacia vložka 30–40 %
pohľadové sklo (dvojsklo) 15 %
dodatočná akumulačná masa 44–55 %


Hoxter_pece2jpg

Rohové prevedenie HE 50/35/45
Dávka paliva: 2,7–10 kg
Dĺžka polien: 33 cm

Rozdelenie úžitkového tepla:
vykurovacia vložka: 20–30 %
pohľadové sklo (dvojsklo): 32 %
dodatočná akumulačná masa: 38–48 %

S pecnou vložkou Hoxter HE je možné realizovať moderné akumulačné pece, ale aj kachľové pece v tradičnom dizajne. Inšpirujte sa:

gt-37-50-banador_2jpeg

gt-50-35-45-banador_2jpeg

gt2-51-51-51-sommerhuber_2jpeg
Foto: galéria Hoxter a Sommerhuber
Zdroj: J&R Inspire


Prezrite si všetky krbové vložky HOXTER a nechajte si u nás vypracovať cenovú ponuku na krb. S nami máte istotu, že všetko bude správne nadimenzované a zladené podľa Vašich potrieb a rozpočtu. 


Sledujte naše sociálne siete a nechajte sa inšpirovať krásnymi realizáciami krbov a pecí:

facebookpnginstagrampngyoutubepng